Obed

Slepačia polievka od babičky

Slepačia polievka od babičky

Slepačia polievka od babičky je hádam najlepšia polievka ktorú mi moja babka robila, keď som bola malá. Opäť so séria naších receptov pridávame recept, ktorý máme od našej babky a z knižného vydania z roku 1964. Pri tomto jedle sa budete cítiť ako keby vám ho pripravovala vaša babka. Poďme si teda spolu ukázať ako to robili v ich časoch a aké finty používali.

 

Ingrediencie – slepačia polievka od babičky

  • 750-1000 g slepačieho mäsa (to je asi jedna sliepka) vhodné sú aj slepačie chrbty
  • 120 g miešanej koreňovej zeleiny
  • 20 g cibule
  • vody
  • kuchynská soľ
  • čierne korenie
  • zelený petržlen (vňať) alebo pažitka (používam obe)

 

Príprava – Slepačia polievka od babičky

Slepačia polievka od babičky
Slepačia polievka od babičky

Kvalitne si umyjeme a následne opláchneme slepačie mäso. Ak si si slieplu kupili z obchodu tak odporúčam odrezať zadok a vybrať že nej vnútorností, ktoré už zväčša sä v plastovom sáčiku. Len také menšie odporúčanie pre začiatočníkov. 🙂

Potom čo sme si dôkladne umyli našu sliepku tak ju vložíme do hrnca a zalejeme sutednou vodou. Zapneme plameň a na vyššom plameni varíme približne 30 minút.

Ak nám začne voda vrieť tak znížime plameň. po tom čo prešlo 30 minút tak pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, soľ a čierne korenie.

Polievka nám jemne vychldla po pridaní chladnejšiej zeleniny, tak pridáme na plameni a po zovretí znížime plameň.

Slepačiu polievku varíme na miernom plameni dve až 2 a pol hodiny.

Ja viem, že zrejme ste zvyknutý variť polievku hodinu možno hodinu a pól. Ale toto je recept od našej babky a odporúčame aby ste to varili dlhšie na miernom plameni. Samozrejme dĺžka varenia závisi aj od uvarenia mäsa (tvrdosti mäsa) a kostí, ale ak by ste ju varili aj 3 hodiny tak sa nič vážne nestane.

Po tom čo sme uvarili polievku tak ju odcedíme a k nej sa odvaríme vaječné rezance, žemlové knedlíčky alebo krupicové halušky a podobne. Podľa toho čo vám osobne najviac chutí. Pre podaním dáme do polievky posekaný zelený petržlen (petržlenová vňať) alebo pažitku.

 

Dúfam, že vám tento recept bude chutiť. Ak sa vám recept páčil tak pod článkom môžete počtom hviezdičiek ohodnotiť náš receptík. Ďakujeme.

Keď už sme pri tom vývare tak vyskúšajte aj tento hovädzí vývar s mäsom, hráškom a ryžou.

Slepačia polievka od babičky

Slepačia polievka od babičky

Slepačia polievka od babičky Slepačia polievka od babičky Vytlačiť
Porcie: 9 Čas na prípravu: Čas varenia:
Nutričné hodnoty 200 Kalórií 10 gramov fat
Hodnotenie: 5.0/5
( 1 Hlasovali )

ZLOŽENIE

  • 750-1000 g slepačieho mäsa (to je asi jedna sliepka) vhodné sú aj slepačie chrbty
  • 120 g miešanej koreňovej zeleiny
  • 20 g cibule
  • vody
  • kuchynská soľ
  • čierne korenie
  • zelený petržlen (vňať) alebo pažitka (používam obe)

POSTUP

Čisté slepačie mäso vložíme do studenej vody a varíme. Asi po polhodinovom vare pridáme očistenú, pokrájanú zeleninu, cibuĺu, soľ a čierne korenie. Polievku varíme na miernom ohni 2-2(1/2) hodiny, podľa tvrdosti mäsa. Uvarenú polievku ocedíme a zavaríme do nej vaječené rezance, žemľové knedličky, alebo krupicové halušky a pod. Pred podaním dáme do polievky posekaná zelený petržlen alebo pažitku.

Related posts

Pečeňová polievka

Babička

Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963!

Babička

Kuracie stehná v rúre

Babička

Leave a Comment

Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke v rámci GDPR.

Enable Notifications.    Ok No thanks