Obed

Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963!

Pravý boršč od babičky

Pravý boršč od babičky Recept z roku 1963! Opäť som nahliadla do babkiného receptáru a hľadala som tradičné jedná, ktoré sa časom upravili. Keď som začal prvýkrat variť recept, tak som na internete našla desiatky preeptov, ktoré už peršli úpravou a nie sú to tie tradičné recepty. Preto ten rceptár od babky.
Ukážme si teda ako sa varil pravý borsč v roku 1963 a aké sú rozdiely oproti novým receptom.
Poviem vám, ten tradičný je lepší.

 

Pravý boršč od babičky
Pravý boršč od babičky

 

Ingrediencie – pravý boršč od babičky

K pravému a poctivému voršču budeme potrebovať tieto potraviny:

  • 120 g hovädzieho mäsa
  • 80 g bravčového mäsa
  • 200 g špikových kostí
  • 30 g masti alebo oleja
  • 40 g koreňovej zeleniny
  • 10 g cibule
  • 10 k rajčiakového pretlaku
  • 40 g cvikly
  • 60 g hlávkovej kapusty
  • 100 ml kyslej smotany
  • 10 g kladkej múky
  • voda
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list
  • sladka paprika

 

Pravý boršč od babičky

Pravý boršč od babičky
Pravý boršč od babičky

Tento recept je síce dlhý ale nie je zložitý. Potrebujeme k nemu veľa ingrediencií ale verte mi lepší boršč ste nejedli.
Ako prvé si umyjeme hovädzie mäso, bravčove mäso, špikové kosti a dáme ich do hrnca s chladnou vodou. Na miernom plameni začneme variť pod pokrievkou.

Až po jednej hodine varenie pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľku, očistenú zeleninu ktorú som si očistili a pokrájali na reazance. To všetko necháme variť pokým sa nám mäso a zelenina neuvarí.

 

Bravčové mäso sa nám uvarí skôr ako to hovädzie, tak ho nazabudnite počas varenia kontrolovať a vybrať skôr. A to perto aby sa vám nerozvarilo. Pár minút predtým než sa nám vyarí hovädzie mäso, tak pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a červenú papritku ktorú sme si popražili v horucej masti.

Keď je kapusta mäkká tak kosti vyberieme a pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance. Následne po uvarení mäsa ho celé pokrájame na drobné kocky (bravčové a hovädzie) a môžeme späť pridať do hrnca.

K zahusteniu použijeme kyslú smotanu ktorú rozmiešame spolu s múkou a povaríme a dáme do hrnca kde ju ešte trocha povaríme. Na konci polievku trocha okyslíme octom a zjemníme kuchynským cukrom.

 

Sami vidíte, že tento recept nie je nejaký náročný a v skutku je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podaril a chutil naozaj tak ako od babičky. Nezabudnite na konci články ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.
Odporúčam vám aj tento recept: Guľášová polievka nepravá – falošná.

Môžete si pozrieť aj prípravú pravého Bršču od skutočnej Ruskej občanky. Nižšie si taktiež môžete vytlačiť recept. Pravý boršč od babičky video recept.
Pravý boršč od babičky

Pravý boršč od babičky

Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963! Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963! Vytlačiť
Porcie: 15 Čas na prípravu: Čas varenia:
Nutričné hodnoty 560 Kalórií 600 fat
Hodnotenie: 5.0/5
( 1 Hlasovali )

ZLOŽENIE

  • 120 g hovädzieho mäsa
  • 80 g bravčového mäsa
  • 200 g špikových kostí
  • 30 g masti alebo oleja
  • 40 g koreňovej zeleniny
  • 10 g cibule
  • 10 k rajčiakového pretlaku
  • 40 g cvikly
  • 60 g hlávkovej kapusty
  • 100 ml kyslej smotany
  • 10 g kladkej múky
  • voda
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list
  • sladka paprika

POSTUP

Hovädzie a bravčové mäso ako aj špikové kosti umyjeme a dáme do studenej vody variť. Po hodinovom vare pridáme soĺ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľu, očistenú zeleninu pokrájanú na rezance a varíme. Bravčové mäso vyberieme skôr ako  mäso hovädzie, aby sa nerozvarilo.

Do polievky pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a červenú papriku popraženú v horúcej masti. Keď je kapusta mäkká, kosti vyberieme, pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezancie, uvarené mäso pokrájané na drobné kocky, kyslú smotanu rozmiešanú s múkou a spolu ešte povaríme. Nakoniec okyslíme octom a môžeme ju zjemniť cukrom.

POZNÁMKY

Pri Boršču treba chápať, že sa varí dosť dlho. Odporúčame dodržiavať ingrediencie a na nič nzebudnúť. Do taniera si dajte lyžičku smotany. Dobrú chuť.

Related posts

Hovädzia polievka od babičky recept z roku 1963

Babička

Srnčie stehno na smotane

Babička

Talianska paradajková polievka

Babička

Leave a Comment

Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke v rámci GDPR.

Enable Notifications.    Ok No thanks