Obed

Polievka z kostí

Polievka z kostí

Klasická jednoduchá polievočka vhodná na každý deň. Tento recept mám od svojej babky tak dúfam, že vám bude chutiť. Dosť dlho som hľadal po skriňach aby som našla tento skvelý receptík tak osobne veľmi dúfam, že vám bude chutiť a rozhodne sa, si ho pripraviť. Poďme si teda ukázať ako sa pripravuje.

 

Ingrediencie – polievka z kostí

  • 500 g hovädzích kostí
  • 120 g koreňovej zleniny
  • 30 g cibuľe (cca jedna cibuľka)
  • 20 g masti (bravčová)
  • voda
  • soľ
  • čierne korenie

 

Polievka z kostí

Polievka z kostí
Polievka z kostí

Kosti si dôkladne umyjeme a vložíme ich o väčieho hrnca.
Menší tip: Kosti môžeme jemne nalomiť (prasknúť sekáčikom) alebo zlomiť, aby sa vávar dostal k dreni v kosti. Vývar je potom kvalitnejší.

Kostí následne vložíme do hrna ktorý zalejeme studenou vodou a dáme na sporák. Privedieme do varu a varíme približne 35 minúť cca. Za ten čas čo sa nám kosti varia tak očistíme zeleninu a pokrájame ju na menšie kúsky a spražíme na tuku.

 

Odporúčam prudko spražiť zeleninu a následne pridať kuchynskú soľ a čierne korenie.
Takto upravenú zeleninu podlejeme naším vývarom a necháme variť do mäkka. Tradičný recept hovorí o dvoch hodinách varenia, ale nie je to potrebné.

Takže varíme vývar a osobitne zeleninu. Vývar scedíme (vyberieme hosti) a pridáme do neho našu uvarenú zeleninu. Pred servírovaním pridáme do poleivky čerstvo nasekaný petržlen alebo pažitku. Všetko podľa vašej chuti.

 

Viete čo?
Do polievky z kosti je najchutnejšia zavárka pečeňová. Vyskúšajte aj: Pravý boršč od babičky. Recept z roku 1963!
Dobrú chuť vám prajem. 🙂

 

Polievka z kostí

Polievka z kostí

Polievka z kostí Polievka z kostí Vytlačiť
Porcie: 12 Čas na prípravu: Čas varenia:
Nutričné hodnoty 120 Kalórií 15 gramov fat
Hodnotenie: 5.0/5
( 1 Hlasovali )

ZLOŽENIE

  • 500 g hovädzích kostí
  • 120 g koreňovej zleniny
  • 30 g cibuľe (cca jedna cibuľka)
  • 20 g masti (bravčová)
  • voda
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP

Umyté kosti vložíme do studenej vod a varíme. Neskoršie pridáme očistenú, pokrájanú, na tuku opraženú zeleninu, soľ, korenie a necháme na miernom ohni variť asi 2 hodiny. Vývar scedíme a do polievky zavaríme závarku a pridáme posekaný zelený petržlen. Do poleivky z kosti je nachutnejšia závarka pečeňová.

POZNÁMKY

Odporúčam vám variť vývar aj dve hodiny či viac. Vývár bude oveľa chutnejší. Ak sa teda ttozhodnete variť dlhšie, tak nezabudnite vybraž zeleninu, alebo ju pridať do vývaru neskôr aby sa nerozvarila.

Related posts

Kulajda môj recept na chalupe

Babička

Chrumkavé kuracie rezne v majonéze

Babička

Rýchla krémová polievka z mrkvy

Babička

Leave a Comment

Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke v rámci GDPR.

Enable Notifications.    Ok No thanks