Mäso Obed

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou

­

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou – rýchla príprava.

Suroviny:

  • 2 kg bravčového bôčika
  • soľ
  • rasca
  • cesnak (alebo cesnaková pasta)

Plnka:

  • 300g mletého bravčového mäsa
  • 100g slaniny
  • 100g šunky alebo šunkovej salámy, prípadne i párok
  • 4 vajcia
  • pažítka
  • 2 žemle
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 lyžice mrazeného hrášku s mrkvou
  • štipka muškátového kvetu alebo karí korenie
  • štipka čierneho korenia
  • soľ

 

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou

Bôčik umyjeme, osušíme a urobíme v ňom nožom opatrne otvor tak, aby ostatné mäso zostalo neporušené a náplň nevytekala. Slaninu pokrájame na kocky , rozškvaríme, pridáme údeninu, opražíme, vyklepneme 2 vajcia a necháme ich zhustnúť. Zmes zamiešame do zomletého bravčového mäsa, pridáme žemle vopred namočené do mlieka, 2 surové vajcia, zeleninu, korenie a soľ.

Dobre premiešame a plnkou naplníme otvor v bôčiku( ak nám zvýši trochu plnky, upečieme ju vedľa bôčika ako fašírku). Potom ho zašijeme alebo dobre zopneme ihlicami, aby plnka nemohla vytekať. Naplnený bôčik vložíme na pekáč, podlejeme vodou a pečieme za občasného podliatia a preliatia vypečenou šťavou asi 2 hodiny v horúcej rúre. Po vybratí z rúry mäso okolo kostí narežeme a kosti ľahko vyberieme.

 

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou
Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou

Dozlatista upečený bôčik necháme vychladnúť ( čo trvá asi 12 hodín) a nakrájame na plátky. Podobnou plnkou môžeme plniť mäso z bravčového stehna, teľaciu hruď alebo jahňacie stehno. Ako obmenu môžeme pridať nadrobno nakrájané údené mäso, na masle dusené šampiňóny, sterilizovanú kapiu alebo natvrdo varené bielky tak, aby plnka tvorila peknú mozaiku.

Plnené mäsá podávame studené aj teplé, preliate vypečenou šťavou, s rôzne upravenými varenými alebo pečenými zemiakmi, so zemiakovými šalátmi ako prílohou. Ak nepodávame studený bôčik nakrájaný na plátky na mise ako súčasť studeného stola, môžeme ho poukladať na tanieriky na listy hlávkového šalátu a obložiť čerstvou zeleninou, sterilizovanými uhorkami či kapiami alebo zeleninovým šalátom. Fantázii sa medze nekladú.
Dobrú chuť.

 

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou. Bravčové mäso na záhradnícký spôsob.

Plneny bravcovy bocik slaninou a plnkou

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou

Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou Plnený bravčový bôčik slaninou a plnkou Vytlačiť
Porcie: 20 Čas na prípravu: Čas varenia:
Nutričné hodnoty 320 Kalórií 31 gramov fat
Hodnotenie: 5.0/5
( 1 Hlasovali )

ZLOŽENIE

  • Suroviny:
  • 2 kg bravčového bôčika
  • soľ
  • rasca
  • cesnak (alebo cesnaková pasta)
  • Plnka:
  • 300g mletého bravčového mäsa
  • 100g slaniny
  • 100g šunky alebo šunkovej salámy, prípadne i párok
  • 4 vajcia
  • pažítka
  • 2 žemle
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 lyžice mrazeného hrášku s mrkvou
  • štipka muškátového kvetu alebo karí korenie
  • štipka čierneho korenia
  • soľ

Related posts

Zapečené halušky so slaninkou a syrom

Babička

Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste recept

Babička

Rýchla mrkvová polievka s cestovinou

Babička

Leave a Comment

Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke v rámci GDPR.