Obed

Kura na kyslej kapuste

Kura na kyslej kapuste

Kura na kyslej kapuste je tradičný recept, ktorý poznáme už od čias našich prababičiek. Chutný jednoduchý ale najme výdatný pokrm, ktorý sa hodí na každý deň. Kura je najpoužívanejšie mäso v Slovenskej domácej kuchyni a to najme tomu, že už od čias kedy sme chovali tieto domáce zvieratá. K tomu kyslá kapusta je to pravé orechové pre naše ústa a taktiež značná kultúrna tradícia. Síce je to jedlo ale práve my Slováci zjeme najviac kapusty zo všetkých okolitých štátov a najme zo spoločenstva Slovanov.  Kapusta je taktiež aj veľmi zdravá a najme obsahuje vitamín C. Čo je pre náš organizmus veľmi potrebná látka. A taktiež pomáha pri trávení a najme po opici.

Ale dosť bolo rečí poďme si veľmi rýchlo spoločne pripraviť Kura na kyslej kapuste. Chcel by som vám ukázať zopár receptov ako také kura vieme pripraviť.

 

Prvý recept: Kura na kyslej kapuste

K tomuto receptu budeme potrebovať tieto ingrediencie:

  • 7 kusov kuracieho stehna,
  • 550 gramov zemiakov,
  • 500 gramov kapusty kyslej,
  • 1 PL grilovacieho korenia,
  • 1 KL mletého čierneho korenia,
  • 1 KL kuchynskej soli,
  • 3 kusy jabĺk,
  • celé čierne korenie,
  • mletý kmín,
  • cibuľa.

Ako prvé si zoberiem zo suda kyslú kapustu. Keďže žijem na dedine tak máme kyslú kapustu, ktorú nakladáme. Ak tak nemáte tak môžete použiť aj kupovanú kapustu. Ja v tom problém nevidím len akurát práve domáca kapusta je chutnejšia, zdravšia a silnejšia. Čie kyslejšia než tá kupovaná.

Ako druhé si ošúpem zemiaky alebo niečo iné. Je na vás čo použijete, ale ja si ako prílohu dám práve zemiaky. Práve ku kapuste mi chutia. Niekto má rad ku kyslej kapuste aj ryžu ale ja v tom nevidíme nejakú súvislosť. Naše zemiaky dostatočne osolíme a okoreníme. Na začiatku dávam radšej trocha viac. Soľ sa potom vstrebe do zemiakov takže aby neboli dosolené tak viac.

 

Očistil a umyl som vo vlažnej tekúcej vode kuracie stehná ktoré som dal do pacu cez noc. Do pacu som dal trocha oleja, soľ a koreniny. Môžete aj trochu horčice, ale nie je to nutné. Preto ani nedávam horčiciu vyššie k ingredienciam.
Samozrejme taktiež nemusíte robiť pac. Je to na vás. No kura na kyslej kapuste nemusí byť v pace. Je to len moje vylepšenie

Po štvrté si pripravíme plech.
Plech môžete jemne pomastiť domácim tukom, alebo aj trošku olejom. No kuracie stehná aspoň tie moje vždy pustia trochu tuku. Takže ja niekedy olej ani nedávam. Len ich trocha podlejem.

 

Čo ďalej? Kura na kyslej kapuste

Na plech si ako prve dáme kyslú kapustu po medzi, ktorú dáme na krúžky nakrájanú cibuľku. A taktiež nezabudnite pridať aj celé čierne korenie. Ja v domácej kapuste mám dostatok čierneho korenia tak ho nie vždy pridávam. Môžete tam pridať aj trocha bobkového listu ak chcete k aróme. Ako ďalšie pridáme aj na mesiačiky nakrájané jablka so šupkou.

Na kyslú kapustu dáme zemiaky, ktoré môžeme dosoliť a trocha pridať kminku. Len tak pre chuť. A na ne dáme naše kuracie prsia.

 

Plech alebo zapekaciu mysu prikryjeme iným plechom, nádobou alebo fóliou na pečenie. Je to dobré preto aby nám vlhkosť z kuracích stehien a kyslej kapusty neunikala. A tak zaručíme chutné a šťavnaté jedlo.
Kura na kyslej kapuste je dobre ako ho pečieme tak približne 45 minút pri teplote 200 stupňov.

Pred koncom je dobré ak plech alebo nádobu na pečenie odkryjete a necháte kura na kyslej kapuste pripiecť. Taktiež sa môžete inšpirovať nižšie uvedeným videom, alebo aj ďalším receptom.

 

Dobrý recept je aj toto kura na kapuste.

 

Kura na kyslej kapuste

Kura na kyslej kapuste Kura na kyslej kapuste Print This
Serves: 8 porcií Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: calories fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Na prvý recept použijeme:
  • 7 kusov kuracieho stehna
  • 550 gramov zemiakov
  • 500 gramov kapusty kyslej
  • 1 PL grilovacieho korenia
  • 1 KL mletého čierneho korenia
  • 1 KL kuchynskej soli,
  • 3 kusy jabĺk
  • celé čierne korenie
  • mletý kmín
  • cibuľu

Related posts

Bigoli s kuracím mäsom prosciuttom a špenátom

Michal

Babičkina Pečená kačica s červenou kapustou a lokšami

bilahlava

Kurča marinované v jogurte

Michal

Leave a Comment

Picus Capital rešpektuje vaše súkromie. Naše stránky používajú cookies na nasledovné: vylepšenie užívateľského komfortu pomocou monitorovania návštevníkov webovej stránky, zdieľanie informácií na sociálnych sieťach, meranie efektivity našich online marketingových kampaní a prispôsobenie našich online reklám vašim záujmom. Získané informácie nepredávame tretím stranám. Ďalším prezeraním našich stránok akceptujete používanie cookies Cookie

x