Najlepšie Obed

Česká sviečková na smotane

Česká sviečková na smotane

Česká sviečková na smotane

Suroviny:

  • 500g zadného hovädzieho mäsa
  • 50g slaniny
  • čierne korenie
  • soľ
  • olej
  • 1 čerstvá mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 1 cibuľa
  • po zrnkách čierneho korenia a nového korenia
  • lyžička tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 citrón
  • lyžička octu
  • lyžička cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla na zápražky
  • 1/4l smotany alebo hrnček kyslej smotany

 

Česká sviečková na smotane

Mäso si umyjeme, osušíme a následne ho prešpikujeme rezančekmi slaniny, osolíme a okoreníme. Na rozpálenom oleji na panvici mäso zo všetkých strán opečieme do svetlohneda. Mäso vyberieme a dáme na tanier. Na zvyšku oleja opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu, krátko ju opražíme , do toho základu vrátime mäso a podlejeme ho vodou.

Pridáme korenie, umytý citrón nakrájaný na plátky a lyžičku octu. Mäso pod pokrievkou dusíme do mäkka za občasného podliatia vodou, preliatia vypečenou šťavou a obracania. Mäso môžeme tiež upravovať v tlakovom hrnci a po hodine dusenia vložiť do rúry a dopiecť. Mäso má potom krásne opečenú kôrku. Mäkké mäso vyberieme, dáme do tepla, z výpeku vyhodíme zrnká čierneho korenia a nového korenia a bobkový list. Omáčku rozmixujeme alebo precedíme a prepasírujeme.

 

Česká sviečková na smotane
Česká sviečková na smotane

Zahustíme svetlou zápražkou upraženou z masla a múky, následne zriedime vodou alebo vínom a varíme asi 20 minút. Ku koncu varenia prilejeme starostlivo smotanu ( premiešame ju s troškou horúcej omáčky a potom vlejeme, pretože studená smotana by sa mohla vo vriacej omáčke zraziť).

Dochutíme soľou, citrónovou šťavou alebo cukrom, môžeme dochutiť tiež ríbezľovou zaváraninou a necháme prejsť varom. Mäso nakrájame na plátky , v omáčke ho prehrejeme a podávame so žemľovými knedľami. Ako prílohu môžeme podávať brusnicový kompót alebo ríbezle upravené ako brusnice. Dobrú chuť.

 

Ceska svieckova na smotane

Česká sviečková na smotane

Česká sviečková na smotane Česká sviečková na smotane Vytlačiť
Porcie: 7 Čas na prípravu: Čas varenia:
Nutričné hodnoty 153 Kalórií 7 gramov fat
Hodnotenie: 5.0/5
( 1 Hlasovali )

ZLOŽENIE

  • 500g zadného hovädzieho mäsa
  • 50g slaniny
  • čierne korenie
  • soľ
  • olej
  • 1 čerstvá mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 1 cibuľa
  • po zrnkách čierneho korenia a nového korenia
  • lyžička tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 citrón
  • lyžička octu
  • lyžička cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla na zápražky
  • 1/4l smotany alebo hrnček kyslej smotany

 

Čo hovorí Wikipédia o sviečkovej na smotane.

Related posts

Hovädzí vývar s mäsom, hráškom a ryžou

Babička

Zemiakové placky / nalešníky

Timea

Najlepšia hrnčeková bublanina s pudingom

Babička

Leave a Comment

Použitím tohto formulára súhlasíte s uložením a spracovaním vašich údajov na tejto webovej stránke v rámci GDPR.